• Maak online een afspraak Vragen? Bel ons!

Ik voel iets in mijn oog, maar er zit niets in: Wat nu?

vuiltje in het oog, iets in het oog

Heb je wel eens het gevoel dat er iets in je oog zit, maar je kunt niets vinden? Dit is een vervelend gevoel dat kan variëren in hevigheid. Soms heb je er veel last van en op andere momenten lijkt het weer weg te zijn. Deze wisselende klachten kunnen wijzen op een veelvoorkomende aandoening: droge ogen.

vuiltje in het oog

Droge ogen komen bij veel mensen voor en kunnen zorgen voor verschillende klachten die per dag of zelfs per uur kunnen verschillen. Je kunt last hebben van symptomen zoals:

  • Branderige ogen
  • Overmatig tranende ogen
  • Geïrriteerde, rode ogen of een onrustig gevoel
  • Wazig zicht
  • Stekende oogpijn die maar kort aanhoudt
  • Een drukgevoel achter je oog

Waarom komen deze klachten soms wel en soms niet voor?

De klachten van droge ogen kunnen sterk wisselen door verschillende omgevingsfactoren. Vaak worden droge ogen getriggerd door zaken in je omgeving waar je misschien niet meteen bij stilstaat. Enkele oorzaken die droge ogen kunnen verergeren, zijn:

  • Airconditioning of verwarming: Dit verlaagt de luchtvochtigheid, waardoor je ogen sneller uitdrogen.
  • Lang naar een scherm kijken: Als je lang naar je computer of telefoon kijkt, knipper je minder vaak met je ogen. Hierdoor wordt het oppervlak van je oog droger.
  • Contactlenzen dragen: Lenzen kunnen de natuurlijke traanfilm van je ogen verstoren, wat leidt tot droge ogen.
  • Oogoperaties: Na behandelingen zoals ooglaseren of staaroperaties kan de traanfilm tijdelijk van slechtere kwaliteit zijn, wat zorgt voor droge ogen.
  • Stress, depressie en allergieën: Deze factoren kunnen de symptomen van droge ogen verergeren.
  • Medicatie: Sommige oogdruppels of andere medicijnen kunnen invloed hebben op de vochtbalans van je ogen.
  • Oogmake-up en crèmes: Deze kunnen irritatie veroorzaken of de traanfilm aantasten.

Wat kun je doen tegen droge ogen?

Droge ogen zijn vaak chronische aandoening en hoeven dus niet blijvend te zijn of altijd klachten geven. Het lijkt een beetje op een allergische reactie: soms speelt het op, en dan weer niet en duurt een tijdje voordat een geneesmiddeld (zoals antihistamina) echt werkt. Gelukkig zijn er manieren om de klachten te verminderen.

De beste manier om van droge ogen af te komen, is door regelmatig te druppelen met oogdruppels. Als je net begint met oogdruppels, is het goed om vaak te druppelen, ook als je even geen klachten hebt. Na een paar weken kun je proberen om minder vaak te druppelen en mogelijk zelfs helemaal te stoppen.

Naast druppelen is het belangrijk om te letten op de omgevingsfactoren die je klachten kunnen verergeren. Probeer bijvoorbeeld ruimtes goed te ventileren door een raam te openen, en neem regelmatig pauzes van het werken achter een scherm. Wissel schermwerk af met buitenactiviteiten om je ogen wat rust te geven.

Wanneer moet je naar een specialist?

In veel gevallen zijn droge ogen tijdelijk en verdwijnen de klachten vanzelf weer. Maar soms is het verstandig om een specialist te raadplegen. Blijven je klachten aanhouden of twijfel je of er iets anders met je ogen aan de hand is? Dan is het slim om een afspraak te maken voor een oogonderzoek. Dit kan mogelijke andere oorzaken uitsluiten, en je krijgt gericht advies voor je klachten.

Bij Zeker Zicht kun je terecht voor een volledig oogonderzoek door geregistreerde optometristen. Wij helpen je graag verder en zorgen ervoor dat je ogen de zorg krijgen die ze verdienen. Maak vandaag nog een afspraak en ontdek hoe wij je kunnen helpen om weer comfortabel te kunnen zien!

Maak een afspraak en zorg goed voor je ogen – je hebt er maar twee!

Geef een reactie

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.