• Maak online een afspraak Vragen? Bel ons!

FAQ

EERSTE KEER BIJ DE OPTOMETRIST?

Hieronder vindt u een lijst met veelvoorkomende vragen. Mocht uw vraag er niet tussen staan, bel ons dan of stuur ons een berichtje met uw vraag.

Als uw kind 8 jaar oud is, mag hij/zij naar de optometrist voor een volledige oogmeting en binnen 1 à 2 weken. Als hij/zij toch door de oogarts gezien moet worden, wordt hij/zij direct doorverwezen.

Dit is afhankelijk van het type afspraak en de oogklachten. Gaat het om een controle voor contactlenzen of een onderzoek naar droge ogen, dan duurt dit ongeveer 15-20 minuten. Als u andere oogklachten heeft die verder onderzocht moeten worden met een oogscan of een oogmicroscoop, worden uw ogen gedruppeld en duurt het in totaal 1 uur: 15 minuten voor het onderzoek, 30 minuten wachten op het inwerken van de druppels, plus nog eens 15 extra minuten voor aanvullende tests.

Dit hangt af van het type afspraak. Heeft u géén verwijsbrief? U kunt via deze link meer lezen over de kosten per type afspraak.

Als u een digitale verwijsbrief heeft (ZorgDomein), betaalt u niets.

Met een papieren verwijzing (niet via ZorgDomein) betaalt u ongeveer €70 van uw eigen risico via uw zorgverzekeraar en €30 op eigen kosten.

Als u een digitale verwijsbrief heeft, wordt u binnenkort gebeld door de afspraakplanner van Huisarts+Punt om een afspraak te maken.

Als u een papieren brief heeft (niet via ZorgDomein), kunt u direct een afspraak maken.

Zeker! Zonder verwijsbrief kunt u direct een afspraak maken. Op basis van uw klachten kunt u de type afspraak kiezen.

Uw pupil of iris wordt sterk verwijd, waardoor u last kunt krijgen van fel licht. Ook wordt uw zicht van dichtbij meestal wazig, afhankelijk van uw oogafwijking (min, plus, cilinder). Sommige mensen kunnen ook wazig zicht in de verte ervaren. Volwassenen met een multifocale bril hebben geen last van wazig zicht, maar kunnen wel last hebben van fel licht.

Dit is afhankelijk van de hoeveelheid pigmentcellen in uw iris. Bij een lichte oogkleur verdwijnt het effect meestal na 3-6 uur. Bij donkere ogen kan dit variëren van 6 uur tot een week. Hoe donkerder de ogen, hoe langer de oogklachten aanhouden.

Vanwege de verwijde pupillen na de afspraak is uw zicht meestal waziger en gevoeliger voor licht. Daarom wordt autorijden afgeraden. Gewoon fietsen op een normale snelheid is wel toegestaan.

Nee, er worden oogdruppels of kleurstoffen gebruikt die de kleur of samenstelling van de lenzen kunnen veranderen. Bovendien is het soms nodig om het oppervlak van het hoornvlies te kunnen beoordelen zonder lenzen. Neem alstublieft een lenshouder mee en eventueel uw bril.

Dan wordt u direct doorverwezen naar de oogarts of uw huisarts krijgt het advies om u door te verwijzen naar een andere medische specialist. Dit wordt met u besproken.

Helaas niet! Kunt u géén plek vinden waar u geholpen kan worden? Bel ons! We kunnen u adviseren naar een CBR-keuring centrum in uw wijk.

Alléén met een verwijzing van uw huisarts doen wij een compleet oogonderzoek waaronder een oogcontrole op diabetes gedaan wordt. Voor Fundusfoto’s stuurt uw huisarts door naar een oogheelkunde assistent die deze soort foto’s maakt een beoordeelt. Vraag naar uw huisarts.