Met de winter in aantocht hoor ik deze klacht steeds vaker. Veel mensen denken meteen aan nachtblindheid, maar vaak is dat niet de oorzaak. Hoewel nachtblindheid meestal erfelijk is, bijvoorbeeld als gevolg van een aandoening zoals retinitis pigmentosa, zijn er andere, veelvoorkomende oorzaken voor slecht zicht in het donker.
In deze post bespreken we de meest voorkomende oorzaken:
- Oogsterkte
Zelfs als je overdag prima ziet, kan een onopgemerkte oogsterkteafwijking in het donker klachten geven. Regelmatige oogmetingen en onderzoeken door een optometrist zijn daarom belangrijk.
- Pupilgrootte
Het hoornvlies heeft aan de randen meer optische afwijkingen dan in het midden. Overdag zijn pupillen kleiner, waardoor je voornamelijk door het midden van het hoornvlies kijkt en scherper ziet. In het donker worden pupillen groter, waardoor deze afwijkingen meer opvallen. Mensen met grote pupillen hebben vaak meer last van verminderd zicht in het donker. Maar ook zeer kleine pupillen kunnen het zicht beperken, omdat er minder licht het oog binnenkomt.
- Staar
Vertroebeling van de ooglens door staar kan het zicht in het donker aanzienlijk verminderen. Dit komt doordat er minder licht door de lens komt en omdat staar halo’s en schitteringen kan veroorzaken, vooral bij tegenlicht, zoals bij autorijden.
- Vitamine A-tekort
Een tekort aan vitamine A kan ervoor zorgen dat de staafjes in het netvlies, die belangrijk zijn voor zicht bij weinig licht, niet goed functioneren.
Heb je last van slecht zicht in het donker en wil je weten wat de oorzaak is in jouw geval? Maak een afspraak voor een oogonderzoek bij Zeker Zicht in Amsterdam. Onze optometristen staan klaar om je ogen de zorg te geven die ze verdienen!