• Maak online een afspraak Vragen? Bel ons!

Alles over Astigmatisme(cilinder): Vormfouten in het Oog

cilinder rugby ballon

Astigmatisme of cilinderafwijking is een veelvoorkomende brekingsfout die invloed heeft op de manier waarop licht het oog binnenkomt, waardoor onscherp zicht ontstaat. In tegenstelling tot een perfect bolvormig hoornvlies, heeft een oog met astigmatisme een onregelmatige vorm, vergelijkbaar met een rugbybal. Deze onregelmatigheid leidt tot verschillende brekingspunten voor het licht, wat resulteert in vervormd en wazig zicht op zowel afstand als nabijheid.

Oorzaken van Astigmatisme

cilinderafwijkingAstigmatisme kan genetisch bepaald zijn, wat betekent dat het van ouders op kinderen kan worden doorgegeven. Het kan ook ontstaan door externe factoren, zoals oogletsel, littekens op het hoornvlies of ooglidaandoeningen. Een onregelmatige groei van het hoornvlies kan astigmatisme veroorzaken, wat resulteert in vormfouten die invloed hebben op de scherpstelling van het beeld op het netvlies.

Symptomen van Astigmatisme

oogklachten cilinder

De symptomen van astigmatisme variëren, maar veel mensen ervaren wazig zicht, vervormde beelden en vermoeidheid van de ogen. Hoofdpijn en oogirritatie zijn ook veelvoorkomende klachten. Mensen met astigmatisme merken vaak dat ze moeite hebben om scherpe contouren of kleine details waar te nemen. Het is belangrijk om te weten dat astigmatisme vaak samenkomt met bijziendheid (myopie) of verziendheid (hypermetropie).

Diagnose van Astigmatisme

oogtest cilinderEen optometrist kan astigmatisme diagnosticeren tijdens een uitgebreid oogonderzoek. Dit omvat het meten van de brekingsfouten van het oog door middel van een refractietest. Tijdens deze test gebruikt de optometrist lenses met cilinder om astigmatisme te bepalen.

Behandelopties voor Astigmatisme

Gelukkig zijn er effectieve behandelopties beschikbaar om de visuele gevolgen van astigmatisme te corrigeren. Een veelvoorkomende oplossing is het dragen van brillen of contactlenzen met een cilindrische correctie. Deze corrigeren de onregelmatige vorm van het hoornvlies, waardoor het licht op één brandpuntsafstand wordt gefocust.

Voor diegenen die een meer permanente oplossing overwegen, kan ooglaser chirurgie, zoals LASIK (Laser-Assisted In Situ Keratomileusis), worden overwogen. Deze chirurgische procedure verandert de vorm van het hoornvlies om de brekingsfouten te corrigeren, waardoor scherp zicht mogelijk wordt zonder de noodzaak van externe correctiemiddelen.

bril

Zeker Zicht Optometrie Praktijk: Jouw Partner in Oogzorg

Bij Zeker Zicht Optometrie Praktijk begrijpen we de impact die astigmatisme kan hebben op jouw dagelijks leven. Onze ervaren optometristen zijn toegewijd aan het bieden van op maat gemaakte zorg om ervoor te zorgen dat je helder en scherp zicht ervaart.

Wil je jouw astigmatisme laten controleren of ben je op zoek naar de meest geschikte behandelopties?

Maak vandaag nog een afspraak bij Zeker Zicht Optometrie Praktijk voor een grondig oogonderzoek. Ontdek hoe we je kunnen helpen om de vormfouten in jouw ogen te corrigeren en te genieten van een verbeterd zicht. Je ogen verdienen de beste zorg, en wij zijn er om je die te bieden. Bel nu om een afspraak te plannen en zet de eerste stap naar een heldere, scherpere wereld van visueel comfort.

Geef een reactie

Your email address will not be published.

This field is required.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">html</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*This field is required.